Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

«Κατεβάζουμε τον διακόπτη»


ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Κατεβάζουμε τον διακόπτη»

«Κατέβασε τον γενικό για μία ώρα και δες την αλλαγή που μπορείς να κάνεις».

Ολα ξεκίνησαν με την ερώτηση «Πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση για τις κλιματικές αλλαγές» και η απάντηση ήταν «ζητήστε από τους πολίτες του Σίδνεϊ να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα». Ετσι στις 31 Μαρτίου του 2007, στις 7.30 το βράδυ, 2,2 εκατ. κάτοικοι του μακρινού Σίδνεϊ και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έκλεισαν τα φώτα τους και έβγαλαν τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα.

Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί κατά 10,2% η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αν διαρκούσε για ένα χρόνο θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση 48.616 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο. Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν αφενός να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

Στις 29/03 για μία ώρα

Φέτος η «Ωρα της Γης» έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις καλώντας άτομα και επιχειρήσεις από περίπου 40 χώρες να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου μεταξύ 8 και 9 το βράδυ. Στη συμβολική αυτή κίνηση για τον πλανήτη θα συμμετέχουν όχι μόνο πρωτεύουσες αλλά και πολλές μικρότερες πόλεις, με την Αίγινα να είναι η μοναδική για την ώρα ελληνική περιοχή που έχει δηλώσει συμμετοχή.

Στην Αίγινα η εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου ξεκίνησε από την Ελένη Σκρέκου πριν από δύο μήνες, η οποία διαβάζοντας για την κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Αυστραλία αποφάσισε να αναρτήσει την είδηση σε ένα blog. «Αρχικά ξεκίνησε να διαδίδεται μεταξύ φίλων και σήμερα έχουμε περισσότερες από 25.000 επισκέψεις στο ιστολόγιο». Οι κάτοικοι του νησιού έχουν λάβει και μέσω ταχυδρομείου, με τη συνεργασία του δήμου, γραπτή ενημέρωση. Το Σάββατο το βράδυ θα γίνει πορεία στην Αίγινα με κεριά από την μία άκρη του λιμανιού ώς την άλλη, ενώ ομάδα μαθητών θα προπορεύεται με συνθήματα και μηνύματα υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

Την παγκόσμια εκστρατεία έχει αναλάβει η WWF, ωστόσο στην χώρα μας ο οργανισμός «δεν έχει αναλάβει δράση για λόγους μη επιχειρησιακής ετοιμότητας» και έτσι η Αθήνα θα παραμείνει αμέτοχη, εκτός αν τα blogs κάνουν πάλι το θαύμα τους.
Από:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2008

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Κομποστοποίηση σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης

Το κομπόστ είναι το παλαιότερο και το πιο φυσικό λίπασμα του κόσμου. Μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κήπο. Με κατάλληλο τεμαχισμό, μείξη και αερισμό, τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται δημιουργώντας ένα πολύτιμο λίπασμα.
Εδώ μπορείτε να μάθετε, πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας κομπόστ, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης.

Υλικά για κομπόστ: Οι σωστές αναλογίες

Η κατάλληλη σύνθεση των πρώτων υλών είναι καθοριστική για την ταχύτητα της διαδικασίας αποσύνθεσης και την ποιότητα του κομπόστ. Όσο καλύτερη είναι η αναλογία σε «πράσινα» (= πλούσια σε άζωτο) και «καφέ» (= πλούσια σε άνθρακα) υπολείμματα φυτών, τόσο καλύτερο θα γίνει το κομπόστ και η λιπαντική του ικανότητα.
Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μεγάλες ποσότητες από ένα και μόνο υλικό.

Τα «πράσινα» υπολείμματα φυτώνέχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (N). Τέτοια υλικά είναι π.χ. κομμένα καλλωπιστικά φυτά ή λαχανικά, μαραμένα λουλούδια, φρούτα που έχουν πέσει από το δέντρο κ.λπ. Υπολείμματα από την κουζίνα όπως καφές και τσάι, μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους. Παλιά τρόφιμα. όπως γάλα, ψωμί, τσόφλια αυγών, φλούδες εσπεριδοειδών (εφόσον δεν είναι ψεκασμένες), φλούδες μπανάνας .
Τα «καφέ» υπολείμματα φυτών
εμπλουτίζουν το κομπόστ σας με άνθρακα (C). Πρώτες ύλες είναι τεμαχισμένα κλαδιά από δέντρα, φράχτες και θάμνους. Πριν από τον τεμαχισμό, συγκεντρώστε και φυλάξτε τα κλαδιά χωριστά από τα μαλακά υπολείμματα φυτών.
Συμβουλή: Φροντίστε να έχετε ένα δικράνι πρόχειρο δίπλα στον σωρό με το κομπόστ, για να ανακατεύετε αμέσως τα οργανικά απορρίμματα κουζίνας.
Τι κάνουμε με τα πεσμένα φύλλα?
Στην ιδανική περίπτωση, μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα από το γκαζόν με μια μηχανή κοπής γκαζόν της VIKING με σύστημα αναρρόφησης φύλλων. Έτσι έχετε πολλαπλά οφέλη: Τα φύλλα μαζεύονται ενώ κουρεύετε το γκαζόν. Μέσα στον χορτοσυλλέκτη δημιουργείται ένα αλεσμένο μείγμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας για τα παρτέρια σας ή να το μετατρέψετε σε κομπόστ. Εναλλακτικά μπορείτε να τεμαχίσετε τα φύλλα με έναν τεμαχιστή και στη συνέχεια να τα ανακατέψετε με το κομμένο γρασίδι.


Γρήγορη αποσύνθεση: Τεμαχισμός υλικών με τον τεμαχιστή


Τα τεμαχισμένα υλικά αποσυντίθενται πολύ πιο γρήγορα. Καθώς τα υπολείμματα των φυτών κόβονται, η συνολική τους επιφάνεια αυξάνεται και έτσι διευκολύνεται η επίδραση των μικροοργανισμών. Με τους τεμαχιστές της VIKING τεμαχίζετε χωρίς κόπο όλα τα μεγάλα, ογκώδη, μαλακά και ινώδη υλικά. Με πολλαπλά περάσματα επιτυγχάνεται μια ιδανική ανάμειξη. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ανακατέψετε τα υλικά αργότερα, για την απαραίτητη παροχή οξυγόνου.
Η ιδανική θέση

Η ιδανική θέση για το σωρό του κομπόστ είναι ένα ημισκιερό μέρος, προστατευμένο από τον αέρα και αρκετά ευρύχωρο για να μπορείτε να συλλέξετε, να ξεχωρίσετε, να αλέσετε και να σωρεύσετε τα υλικά. Ακόμα καλύτερα, αν εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαθέτει επίσης μια παροχή νερού και μια πρίζα, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι και τον λαχανόκηπο. Ο χώρος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο, καλύτερα ακόμα τριών χωριστών σωρών από κομπόστ. Για κάθε σωρός χρειάζεται:
δοχείο συλλογής για οργανικά υπολείμματα
δοχείο κομποστοποίησης για την αποσύνθεση
δοχείο για το έτοιμο κομπόστ
Τα δοχεία κομποστοποίησης πρέπει να έχουν χωρητικότητα περίπου 1 κ.μ., ώστε στο κέντρο τους να μπορεί να αναπτυχθεί η κατάλληλη θερμότητα αποσύνθεσης η οποία, με τη σωστή σύσταση του μείγματος και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει τους 70º C. Αν η κομποστοποίηση γίνεται με τον σωστό τρόπο, δεν θα έχετε καμία ενόχληση από δυσοσμίες ή ζωύφια.
Δοχεία κομποστοποίησης του εμπορίου

Πλεονέκτημα: Χρειάζεται μόνο λίγο χώρο. Χάρη στην κλειστή κατασκευή, σπάνια πέφτει η θερμοκρασία. Το κομπόστ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα από τα ανοίγματα που υπάρχουν κοντά στο έδαφος.
Σημεία προσοχής: Μεγαλύτερη τιμή αγοράς. Οι κλειστές κατασκευές χρειάζονται πιο εντατικό έλεγχο της αποσύνθεσης. Απαιτείται αερισμός και ρύθμιση της υγρασίας.
Δοκιμή ωρίμανσης για κομπόστ
Η κομποστοποίηση – η μετατροπή οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμο φυσικό λίπασμα – είναι μια διαδικασία αποσύνθεσης. Καλό κομπόστ επιτυγχάνεται μόνο εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός. Κατά τη δημιουργία ενός νέου σωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα παλιού κομπόστ για να διευκολυνθεί η εκκίνηση της διαδικασίας αποσύνθεσης.
Συμβουλή: Όταν χρησιμοποιείτε αλεσμένο υλικό, δεν χρειάζεται προσθήκη παλιού κομπόστ.
Η διαδικασία κομποστοποίησης αποτελείται από τρεις φάσεις.
Φάσηαποικοδόμησης
Φάσημετατροπής
Φάσηωρίμανσης
Κατά τη φάση αποικοδόμησης (διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων), οι μύκητες και τα βακτηρίδια αρχίζουν να αποσυνθέτουν την κυτταρίνη
Συμβουλή: Για την εκκίνηση της διαδικασίας απαιτείται θερμοκρασία τουλάχιστον 40 ºC, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε σωστό μείγμα.

Έτσι ελέγχετε την καταλληλότητα του κομπόστ για τα φυτά σας:
Γεμίστε ένα δοχείο με μείγμα από 50% χώμα και 50% κομπόστ. Ρίξτε σποράκια καρδάμου. Αν το κάρδαμο φυτρώνει γρήγορα και χωρίς να παίρνει μπλε χρώμα, τότε το κομπόστ σας είναι εντάξει. Αν η ανάπτυξη δεν είναι καλή ή παρουσιάζονται βλάβες στα φύλλα, τότε το κομπόστ είναι κατάλληλο μόνο για άλεσμα και διασπορά.
Οικολογική λίπανση με κομπόστ

Σε αντίθεση με την τύρφη, το κομπόστ εμπλουτίζει το έδαφος με τις θρεπτικές ουσίες που έχει χάσει. Το κομπόστ περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις σωστές αναλογίες, αν και σε μικρότερες ποσότητες από τα πλήρη λιπάσματα του εμπορίου. Το έτοιμο κομπόστ δεν είναι χώμα. Πρέπει να αναμειχθεί με το χώμα του κήπου.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ



Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις τρεις μεθόδους - τεχνικές κομποστοποίησης. Η μία τεχνική αφορά στη δημιουργία εργοστασίων μεγάλου μηχανικού διαχωρισμού με συνεπαγόμενο τεράστιο κόστος. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν δύο εργοστάσια κομποστοποίησης, ένα στα Aνω Λιόσια και ένα στην Καλαμάτα. Το πρώτο των Aνω Λιοσίων δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ και δουλεύει ακόμη πιλοτικά παράγοντας μέτρια ποιότητα κομπόστ, ενώ της Καλαμάτας, όπου λειτούργησε με διακοπές και προβλήματα λειτουργίας από το 1999 έχει παράγει μόνο 1 κιλό κομπόστ!

Η δεύτερη τεχνική κομποστοποίησης είναι η διαλογή στην πηγή. Κατά τη μέθοδο αυτή τοποθετείται ένας ξεχωριστός κάδος δίπλα στους συμβατικούς, το κάθε νοικοκυριό ξεδιαλέγει τα οργανικά στην κουζίνα του και τα τοποθετεί στον ξεχωριστό αυτό κάδο όπου στη συνέχεια ειδικό όχημα περισυλλέγει τα σκουπίδια και τα πηγαίνει στην ειδική μονάδα. Ο βασικός λόγος αποτυχίας της μεθόδου στην Ελλάδα είναι το πολύ μεγάλο κόστος.

Η τρίτη μέθοδος είναι η οικιακή, όπου ο πολίτης αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά του δήμου μηδενίζοντας το κόστος περισυλλογής και μετατροπής των οργανικών σε κομπόστ, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών και εξισορροπώντας με εύκολο τρόπο τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει.
Η οικιακή κομποστοποίηση: η πιο εύκολη και οικονομική λύση
Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος.

Ο κύριος Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης και διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος μάς επισημαίνει πως τα οργανικά αποτελούν το 40% με 60% των σκουπιδιών μας κατά βάρος και από το 40% κατ' ελάχιστο, το 80% μπορούμε να το βάλουμε στον δικό μας κάδο.

Με τον τρόπο αυτό, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το 1/3 των σκουπιδιών του. Eτσι ο δήμος θα μαζεύει και θα θάβει λιγότερα απορρίμματα με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, αυξάνοντας παράλληλα τον χρόνο ζωής των ΧΥΤΑ. Παράλληλα παράγουμε κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας, προστατεύουμε το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύουμε έμπρακτα πως μπορούμε να αποτελέσουμε εκτός από κύριοι υπαίτιοι του προβλήματος και μέρος της λύσης του.
Οι δήμοι που πρωτοπόρησαν
Tο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έγινε στο Μαρούσι με την τοποθέτηση 11 κάδων οι οποίοι λειτουργούν θαυμάσια. Εν συνεχεία, ένα αξιόλογο πιλοτικό πρόγραμμα έγινε στο δήμο Ελευσίνας με την τοποθέτηση 60 κάδων όπου ο δήμος πλήρωσε το συνολικό κόστος της αγοράς τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ακολουθήσει και ο δήμος Aνοιξης, επιδοτώντας το 50% του κόστους.

Η οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης εκπαιδεύει προσωπικό των δήμων για να μπορέσουν με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για την αγορά του κάδου

Οι κάδοι κομποστοποίησης διατίθενται στην αγορά από τρεις εταιρείες.
Ο πιο φθηνός κάδος ξεκινά από στα 85 ευρώ συν ΦΠΑ και ο πιο ακριβός φτάνει στα 160 ευρώ συν ΦΠΑ. Για το μεγάλο μέγεθος, η τιμή αυξάνεται λίγο αλλά και το μεγαλύτερο μέγεθος κάδου μπορούν να το μοιραστούν περισσότερα νοικοκυριά κι έτσι μειώνεται και το κόστος αγοράς.
Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

• Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
• Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
• Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
• Στάχτη, π.χ. από τζάκι.
• Τσόφλια αυγών.
• Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες).
• Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
• Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
• Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;

Χρειαζόμαστε τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου, λίγους γεωσκώληκες (μόνο για την πρώτη φορά), ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή των σκουπιδιών στην κουζίνα.

Πώς φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι;

Ρίχνουμε στον κάδο - κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μείγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γεωσκώληκες - μπορεί να μας τους προμηθεύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.
Μέχρι να γίνει το κομπόστ δεν γεμίζει ο κάδος;

Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει καθόλου εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Oταν βγει και το κομπόστ για πρώτη φορά επέρχεται και ισορροπία.

Μπορεί ο κάδος κομποστοποίησης να μοιράζεται από τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας;
Στα πιλοτικά προγράμματα που έχουν γίνει, όταν τοποθετείται κάδος κομποστοποίησης για χρήση σε όλη την πολυκατοικία, δίνεται παράλληλα με τον μεγάλο κάδο και ένας μικρός για κάθε νοικοκυριό. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζει πιο εύκολα τα σκουπίδια του και τα πετάει ξεχωριστά.

Πόσοι είδη κάδων υπάρχουν;

Κατ' αρχάς υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη. Eνα για όσους διαθέτουν κήπο κι ένα δεύτερο γι' αυτούς που έχουν μπαλκόνι. Oσον αφορά το μέγεθος, στην αγορά διατίθενται δύο μεγέθη. Ο μεσαίος κάδος με τετράγωνη βάση 80 cm. και 1 μ. ύψος, χωρητικότητας 340 λίτρων και ο μεγάλος χωρητικότητας 640 λίτρων, με διπλάσιο δηλαδή όγκο αλλά όχι μέγεθος.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;
Oχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».

Παραθέτουμε τα διάφορα είδη οργανικών κάδων :



Can-o-worms : Kάδος κατάλληλος για μπαλκόνια διαμερισμάτων.
(Κάτοικοι αστικών περιοχών )





Βio-Container : Γερμανικό καδάκι κουζίνας 8 lit για την συγκέντρωση των οργανικών από την κουζίνα και ανά 2-3 ημέρες μεταφορά τους στον κάδο κομποστοποίησης είτε αυτός είναι ατομικός είτε κοινόχρηστος.
























Thermo-King :


Γερμανικοί κάδοι κήπου κατασκευασμένοι από το πατενταρισμένo υλικό Thermolen, το οποίο είναι θερμομονωτικό και έτσι εξασφαλίζεται η θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για να γίνει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης. Είναι κατάλληλοι για κήπους και χώρους με βλάστηση (πάρκα και πλατείες) ή σε συγκεκριμένους χώρους πόλεων μαζί με τους άλλους κάδους ανακύκλωσης για επιτόπια κομποστοποίηση.(Κάτοικοι προαστίων πόλεων, ημιαστικών περιοχών καθώς και χώρους πρασίνου)

Aπό:http://anakiklosi.blogspot.com/

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ένας δήμος χωρίς σκουπίδια: Όνειρο ή εφικτή πραγματικότητα;

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου αλλά και προηγούμενο post της Renata σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού θα θέλαμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για
ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο μας. Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα ¨ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ¨ της Αιτωλοακαρνανίας και αφορά το
πλάνο δράσης του Δήμου Θεστιεων για την διαχείριση των
αποβλήτων.
Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του Δήμου Θεστιεων ( πληθυσμιακά δυο φορές περίπου μεγαλύτερου από το Δήμο Λερνας) να ανοίξει λίγο τα μάτια εμάς των πολιτών και πάνω απ΄ όλα βεβαίως τα μάτια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αργολίδας.
Γιατί η υπόθεση ¨σκουπιδια¨ στο νομό μας είναι εξαιρετικά οδυνηρή , ενώ την ίδια ώρα η ανακύκλωση παραμένει κενό γράμμα.

Με κεντρικό σύνθημα ¨Η ανακύκλωση είναι η μόνη λύση¨ ο δήμος προχωρεί στην υλοποίηση των παρακάτω στόχων.

1. Πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων με ανακύκλωση: Μπαταριών,
χαρτιού, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και κομποστοποιηση οργανικών αποβλήτων.

2. Ειδική Υπηρεσία Καθαριότητας ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨

3. Δημιουργία πράσινων περιοχών

4. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ. (Χώροι ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων)

5. Δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης

6. Μέτρα και καμπάνια εναντία στο πλαστικό.



ΣΤΟΧΟΣ 1ος: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Α. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ μέσα από τα σχολεία του δημου, καθως και από διάφορα αλλά καταστήματα
Τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση του δήμου
Σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης χαρτιού ο δήμος ξεκινά την ανακύκλωση χαρτιού από τα σχολεία. Η τοποθέτηση του ανακυκλώσιμου χαρτιού θα γίνεται σε ταχυδρομικούς σάκους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και περιοχή η οποία θα αποτελέσει χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία.
Η περιοχή αυτή θα χαρακτηριστεί ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ΄΄ όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Β.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Ο Δήμος ήρθε σε επαφή με την εταιρεία Α.Φ.Η.Σ Α.Ε. και εντος των ημερών θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία (καταστήματα και σχολεία) , ειδικοί κάδοι- κύλινδροι για την συλλογή των οικιακών μπαταριών , όπου οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να πετούν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες τους, των οποίων η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τους στο περιβάλλον , εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Η εταιρεία αναλαμβάνει την περισυλλογή του περιεχομένου των ειδικών κυλίνδρων χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.



Γ.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Ο Δήμος μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αναλαμβάνει την περισυλλογή των πάσης φύσεως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ειδικά containers, τα οποία θα προμηθεύσει στο Δήμο η εν λογω εταιρεία. Στη συνέχεια η εταιρεία αναλαμβάνει την μεταφορά των containers σε δικό της χώρο ώστε να προβεί στην ανακύκλωση. Η περισυλλογή των μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα γίνεται με ειδικό αυτοκίνητο του Δήμου από την υπηρεσία ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨ στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες τηλεφωνικά.
Για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές (λαμπτήρες κλπ) θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία που θα επιλέξει ο Δήμος ειδικοί κάδοι στους οποίους οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να τις τοποθετήσουν.

Δ.ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κομποστοποιηση των οργανικών αποβλήτων με τη μέθοδο BIOUMICA με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG III ( πιλοτικό πρόγραμμα ) . Συνεργαζόμενη χώρα η Ιταλία.
Τα οργανικά απόβλητα που θα συγκεντρώνονται για ανακύκλωση (κομποστοποιηση)
Ενδεικτικά είναι τα άχρηστα οπωροκηπευτικά, υπολείμματα τροφών, ξερά φύλλα , υπολείμματα από αγροκαλλιέργειες κλπ.
Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα είναι υψηλής ποιότητας οργανικό λίπασμα το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στους αγρότες της περιοχής.

ΣΤΟΧΟΣ 2ος : Ειδική Υπηρεσία Καθαριότητας

Προβλέπεται η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Καθαριότη τας με τον τίτλο – σύνθημα
¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨. Αυτοκίνητο του Δήμου που θα φέρει στις πλευρές του όλα τα στοιχεία της υπηρεσίας αυτής θα διέρχεται μετά από τηλεφωνική κλήση από όλες τις γειτονιές και θα συλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα και ταυτόχρονα δημιουργείται μια γραμμή επικοινωνίας με τον τίτλο ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ΄΄.

ΣΤΟΧΟΣ 3ος : Αποκατάσταση ΧΑΔΑ.

Αφορά στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και μεθόδους μείωσης των απορριμμάτων ούτως ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων .Η αποκατάσταση αυτή συνδέεται με την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.


ΣΤΟΧΟΣ 4ος : Δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.

Αφορά σε δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
-Έκδοση του Κανονισμού Καθαριότητας υπό μορφή εντύπου σε μικρό σχήμα ώστε να είναι εύχρηστο και αποστολή σε όλα τα σπίτια.
-Συνοπτικό κείμενο υπό μορφή φυλλαδίου το οποίο θα περιλαμβάνει :
α) Επιγραμματική αναφορά στην πολιτική και τους στόχους του δήμου,
β) Βασικές οδηγίες προς τους δημότες και υπόμνηση των υποχρεώσεων τους,


γ) Μηνύματα – συνθήματα που θα ευαισθητοποιούν και θα παροτρύνουν για την ενεργό συμμετοχή στην υπόθεση της καθαριότητας,
δ) Την ανακοίνωση της ειδικής υπηρεσίας καθαριότητας με το σύνθημα ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨ καθώς και την ανακοίνωση του τηλεφωνικού αριθμού ως ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.
-Δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον τσαντών (με πανί η άλλο υλικό ) και καμπάνια εναντίε στη πλαστική σακούλα. Η τσάντα θα αποσταλεί σε όλα τα σπίτια του Δήμου προκειμένου να προτρέψει τους δημότες να μη χρησιμοποιούν πλέον πλαστικές σακούλες.
-Για όλα τα παραπάνω που αφορούν κυρίως στην Ανακύκλωση και Κομποστοποιηση θα επιλεγούν κατάλληλες περιοχές και εκεί να συγκεντρωθούν οι σχετικές δράσεις. Για λόγους δε επικοινωνιακούς και προβολής των δράσεων αυτών οι περιοχές αυτές θα ονομαστούν
΄΄ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ΄΄ , όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις για το περιβάλλον και εκπαίδευση των μαθητών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Ρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσπιών πως ο ΄΄μικρος΄΄ Δήμος

α) θα πετύχει εκεί που άλλο απέτυχαν παταγωδώς ;
και
β) που θα βρει τα λεφτά για το τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων;

Παραθέτουμε τις απαντήσεις του:
-Το όχημα είπε το αγοράζει μέσω του ΄΄Θησεας΄΄
-Η χωροθέτηση των πράσινων περιοχών δεν έχει κόστος
-Η ΄΄πράσινη γραμμή ΄΄ απλώς διατίθεται
-Τα ενημερωτικά έντυπα θα τυπωθούν… όπως τόσα και τόσα έντυπα
-Για τις πάνινες τσάντες που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες έκλεισε μια καλή συμφωνία με βιοτεχνία. Με άλλα λόγια το κόστος δεν είναι μεγάλο. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, συντονισμός και πίστη στο ίδιο το εγχείρημα. Αν ο Δήμος το καταφέρει, πράγμα που ολόψυχα ευχόμαστε θα γίνει ο πρώτος ΄΄ δημος χωρίς σκουπιδια ΄΄. Και θα πρέπει αυτό να παραδειγματίσει όλους τους υπόλοιπους.
Πρέπει όμως και οι δημότες να ανταποκριθούν. Στο δικό τους χέρι είναι. Οι μαθητές είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν με θέρμη. Οι υπηρεσίες του Δήμου επίσης.


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ…

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Υπολογίστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα

Καλωσήρθατε στο εικονικό σας σπίτι!
Παίζοντας αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι μπορείτε να μάθετε ποιο είναι το ενεργειακό σας αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
Ακολουθήστε τα βελάκια που σας οδηγούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και «κάντε κλικ» πάνω στα χεράκια που εμφανίζονται στις διάφορες συσκευές.

Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση.
Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.


Disclaimer:
Αυτό το παιχνίδι δεν αποσκοπεί να υπολογίσει σε ποιο βαθμό είστε υπεύθυνοι για το CO2 που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, ούτε να υπολογίσει με απόλυτη επιστημονική εγκυρότητα την ενέργεια που καταναλώνετε και την ποσότητα των εκπομπών CO2 που προέρχονται από τις καθημερινές σας συνήθειες.
Η επιλογή των συσκευών και οι τιμές που λαμβάνονται υπόψη είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε μέσες τιμές. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει στόχο να σας κάνει να σκεφτείτε πόσο οι συνήθειές σας επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη, αλλά και πως μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυση του προβλήματος κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
Διαβάστε εδώ σχετικά με τη μεθοδολογία του παιχνιδιού.



Με το ηλεκτρονικό παιχνίδι θα μπορέσετε να μάθετε πόσο
διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα
οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την
κατανάλωση ενέργειας.


Link: http://www.wwf.gr/footprint/


ΠΗΓΗ: WWF Ελλάς


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Σπηλαιο ανδριτσας: Απο SPELEONEWS








To σπηλαιοβάραθρο της Λέρνας βρίσκεται στα κοινοτικά όρια του χωριού Ανδρίτσας του δήμου Λέρνας.
Η είσοδός του λίγο πιο πέρα από μία στάνη είναι ένας κώνος δίκην δολίνης , ο οποίος στο ένα άκρο του πυθμένα του εξελίσσεται σε βάραθρο 13 μέτρων βάθους το οποίο διανοίχτηκε από τον πυθμένα προς τα επάνω. Ο πυθμένας αυτός είναι ένας κώνος απ'τα υλικά του βαράθρου. Το σπήλαιο διανοίγεται κύρια προς τα ανατολικά, νότια και βόρεια του κώνου. Μετά την κατάβαση σε αυτόν σχηματίζονται δύο, διακεκομμένα σε ένα σημείο, επίπεδα με πλούσιο διάκοσμο κυρίως από σταλακτιτικές κολόνες, μερικές πολύ μεγάλου μεγέθους και αξιόλογης ομορφιάς. Τα δάπεδα στα περισσότερα τους σημεία είναι επίπεδα, δίχως να λείπουν σε κάποιες περιοχές και αρκετοί πεσμένοι βράχοι. Στη συνέχεια στα Νότια, Ανατολικά και Βόρεια το δάπεδο κατηφορίζει απότομα με αρκετά μεγάλες κλίσεις, ενώ ο διάκοσμος στα νότια και βόρεια γίνεται πλουσιότερος. Στο τελείωμα και των δύο κατευθύνσεων υπάρχουν απορροές με μικρές διαστάσεις οι οποίες δεν έχουν εξερευνηθεί.
Πλούσιος διάκοσμος υπάρχει ακόμα σε οροφές και δάπεδα κάποιων σημείων ενώ υπάρχουν και αρκετές σειρές σταλαγμιτών. Μια σταλαγμιτική κολώνα είναι αρκετά εντυπωσιακή, (από τις πιο όμορφες που έχουμε στα Ελληνικά σπήλαια) ενώ μια άλλη έχει περίμετρο περίπου 29 μέτρα . Αυτό μαρτυράει ηλικία κάποιων εκατομμυρίων ετών. Οι αίθουσες που σχηματίζονται έχουν άνετο ύψος 3.5 έως 4 μέτρα ενώ η θερμοκρασία είναι 17,5 ο C και η υγρασία του 90%, δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον. Το σχήμα του σπηλαίου είναι περίπου κυκλικό με μέγιστο μήκος περίπου 70 μέτρα και πλάτος περίπου 60 μέτρα δίνοντας μας ένα εμβαδόν της τάξεως των 4.200τ.μ ενώ ο συνολικός του όγκος πλησιάζει τα 15.750 κ.μ.
Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Όλα όσα εμείς εντοπίσαμε και καταγράψαμε ήταν επιφανειακά και άθικτα κατά 90%. Μετρήσαμε 100 περίπου αγγεία, πήλινα, διαφόρων μεγεθών και τύπων, όλα τους κατά πάσα πιθανότητα χρηστικά. Τρία αγγεία μεταλλικά σε πολύ καλή κατάσταση, μεγάλο πλήθος πήλινων λυχναριών, μερικά απ'τα οποία ήταν διακοσμημένα. Βρήκαμε επίσης μια αιχμή από δόρυ, περόνες μαλλιών και πόρπες μεταλλικές, αντικείμενα τα οποία καθ' ολοκληρίαν βρέθηκαν επάνω σε σκελετούς ανθρώπων. Μετρήσαμε τουλάχιστον 10 σκελετούς σε μεγάλο βαθμό αποσαθρωμένους, αρκετοί δε από αυτούς ήταν σχεδόν καλυμμένοι από σταλακτιτικό υλικό. Οι σκελετοί αυτοί ήταν κατά ομάδες των δυο ή τριών ατόμων. Γύρω τους βρέθηκαν ακόμα μεταλλικά νομίσματα, μάλλον μπρούντζινα, κάποια από αυτά σε αρκετά καλή κατάσταση, τέτοια ώστε να μας επιτρέψουν μετά από έρευνά μας να τα τοποθετήσουμε χρονικά στην περίοδο του Τιβέριου Β΄ 578-582μ.χ. Αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι τα αγγεία και τα λυχνάρια βρίσκονταν σε μεγάλες ποσότητες και φαίνονταν τοποθετημένα γύρω από τους ανθρώπινους σκελετούς.
Ένα ακόμα μοναδικό εύρημα ήταν ένας μεταλλικός σταυρός πάνω στον οποίο ήταν γραμμένο εγχάρακτο κείμενο. Το ύψος του ήταν περίπου 30εκ., το σχέδιο του δε το συναντήσαμε στο βιβλίο «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», τόμος Ζ΄, σελ. 210, της Εκδοτικής Αθηνών.
Η θέση των νεκρών και η διάταξη των ευρημάτων , ήταν τόσο εντυπωσιακή που μας δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά. Ήταν εκεί κάτω κάποιο καταφύγιο διωκομένων ή ήταν τα θύματα κάποιας επιδημίας ;
Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη πάντως μια τρομακτική επιδημία βουβωνικής πανώλης το έτος 542 μ.Χ, επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, η οποία στοίχισε τη ζωή στο 1/5 του πληθυσμού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Επίσης μια δεύτερη επιδημία καταγράφεται κατά τα πρώτα έτη της αυτοκρατορίας του Ηρακλείου, το 610-642 μ.Χ. Ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν μετά από τη συστηματική μελέτη των ευρημάτων από τους αρχαιολόγους.
Το σπήλαιο αυτό, μικρό σχετικά σε έκταση αλλά εντυπωσιακό σε διάκοσμο, με δεδομένη αρχαιολογική αξία και ενδιαφέρον, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος. Μπορούν να δημιουργηθούν διάδρομοι μήκους 250- 300 μέτρων . Θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν αντίγραφα των ευρημάτων στα ακριβή σημεία όπου βρέθηκαν, καθώς επίσης και ομοιώματα ανθρώπων στις στάσεις με τις οποίες βρέθηκαν στο σπήλαιο.
Για μας που ασχολούμαστε έως και 30 χρόνια με τη Σπηλαιολογία, η εξερεύνηση αυτου του σπηλαίου ήταν μοναδική εμπειρία. Τα ευρήματα, η θέση τους, η άριστη κατάστασή τους, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Μακάρι αυτή την εμπειρία και τη συγκίνηση που νοιώσαμε να την ζήσουν και άλλοι εκτός από εμάς, είτε ως ερευνητές είτε ως επισκέπτες.

Η ερευνητική ομάδα: Ζούπης Κωνσταντίνος (Σπηλαιολόγος- Ερευνητής)Κόνιαρη Ελένη (Επισκέπτρια Υγείας, Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας) Αναστασόπουλος Νικόλαος (Μαθηματικός-Καθηγητής Πληροφορικής) Κάρκου Βασιλική (Αρχαιολόγος)

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

''Καθάρισε'' πάλι ο Μπατάκος.


Για άλλη μια φορά ο παίκτης – προπονητής Νίκος Μπατακος έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και το Κιβερι νίκησε στις καθυστερήσεις τον Πανιώνιο με 3-2.

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ήττα για τον Πανιώνιο που έδειξε πως δεν μπορεί να κρατήσει το σκορ , αν και προηγήθηκε στις δυο ουσιαστικά επιθέσεις που έκανε .
Το ματς ήταν ένας επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων που εμφάνισαν πάλι τις γνωστές αδυναμίες τους στο σκοράρισμα.

Το 0-1 έγινε στο 50΄ με κεφαλιά του Λιακοπουλου ύστερα από άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα του Κιβεριου.

Στο 60΄ο Φωτόπουλος ισοφάρισε με κοντινό πλασέ.

Στο 71’ με σουτ του Λιακοπουλου έξω από την περιοχή έγινε το 1-2.

Στο 80’ ο νεοεισελθών Μπρης μετά από καταπληκτική σέντρα
ξυραφιά του νεαρού Ντουτσου Δ. και κεφαλιά πάσα του Μπατακου έκανε το 2-2.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα έληγε ισόπαλο μετά από έξυπνη πάσα του έμπειρου αρχηγού της ομάδας Κονοπιση Δ. ο Νίκος Μπατακος με μια ενέργεια που θύμισε παλαιότερες εποχές με σουτ στη κίνηση και αφού η μπάλα βρήκε το δοκάρι έκανε μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς το 3-2.

Ήταν μια μάλλον ανέλπιστη νίκη σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα με το Κιβερι να έχει αρκετές ευκαιρίες με κυριότερες ένα σουτ του Λάιου που απέκρουσε ο Λαμπρόπουλος και δυο χαμένα τετ-α-τετ του Μπατακου.

ΚΙΒΕΡΙ (Μπατακος) : Χατζηξενοφων, Κουτρουμπης, Σουλελες, Κονοπισης, , Ν.Κατσιρης( 60΄ Ντουτσος), Λεπετζης ,Φωτόπουλος, Ευστρατιαδης, Λάιος , , Μπατακος, Νταβελος(78΄Μπρης).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Παιβανας) : Λαμπρόπουλος , Κουγιας Γ. ( 70΄Μποσσης), Κουγιας Τ.Χροιδης, Τασαινας , Μητρακος, Δανουσης, Καραμανος, Πεβερετος, Λιακοπουλος (87’ Μπουρδερης), Καζινσκι.



A2 Κατηγορια: 1ος Ομιλος

Ομάδα Αγώνες Βαθμοί Υπέρ Κατά
Τροιζηνιακός 7 15 16 4
Κιβέρι 7 12 12 10
Αχιλλέας 7 9 14 18
Παμμηδεατικός 7 8 9 8
Αργοναύτης 7 7 8 10
Πανιώνιος 7 5 12 21



Σπήλαιο Ανδρίτσας



Μέρος 1ο - Γενικά χαρακτηριστικά


Το σπηλαιόβαθρο της Ανδρίτσας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Αργολίδας, στις υπώρειες του όρους Ζάβιτσα, ανάμεσα στους οικισμούς Βελανιδιά και Ανδρίτσα του Δήμου Λέρνας, στη θέση Βιγλίτσα.

Η πρώτη εξερεύνησή του έγινε από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2004 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας και τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.). Στο δάπεδο του σπηλαίου ανακαλύφθηκε ένα κλειστό αρχαιολογικό σύνολο που δεν έφερε ίχνη μεταγενέστερης ανθρώπινης επέμβασης πολυάριθμες συστάδες ευρημάτων από ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα, αγγεία, λυχνάρια, μετάλλινα αντικείμενα και νομίσματα.

Από τον Νοέμβριο του 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2005 ομάδα της Εφορείας πραγματοποίησε εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης του σπηλαίου, σχεδιαστικής αποτύπωσης των ευρημάτων κατά χώραν, φωτογραφικής τεκμηρίωσης, καθώς και ανασκαφική έρευνα και περισυλλογή ευρημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της έρευνας παρουσιάστηκαν στην έκθεση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η κάθοδος στο εσωτερικό του σπηλαιόβαθρου είναι δυνατή μέσω δύο σχεδόν κατακόρυφων αγωγών, βάθους 14 περίπου μέτρων, οι οποίοι απολήγουν στην κορυφή ενός μεγάλου κώνου από φερτά υλικά που έχει δημιουργηθεί στο ανατολικό τμήμα μιας ενιαίας αίθουσας 75χ76 μέτρων περίπου, η οποία αποτελεί και το κυρίως σπήλαιο.

Η μορφολογία του σπηλαίου έχει επηρεαστεί από έντονες παλαιές κατακρημνίσεις με αποτέλεσμα το σημερινό του δάπεδο να παρουσιάζει ανωμαλίες και χάσματα. Στο μεγαλύτερο τμήμα ου έχει δημιουργηθεί αξιόλογος λιθωματικός διάκοσμος από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σταλαγμιτικές κολώνες, δίσκους, λιθωματικές κουρτίνες και μικρές λεκάνες. Σύμφωνα με τα γεωλογικά δεδομένα το σπήλαιο έπαψε να είναι ενεργό πολύ πριν χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ελάχιστη σταγονορροή και περιορισμένη υγρασία. Οι έντονες κατακρημνίσεις και ο λιθωματικό διάκοσμος έχουν κατατμήσει την αίθουσα σε πολλαπλά επίπεδα και επιμέρους χώρους.

Πηγή: «Σπήλαιο Ανδρίτσας – Μοιραίο Καταφύγιο», Κατάλογος έκθεσης, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα 2005

Άποψη αναγνώστη

Πρωτα απ ολα να πω ενα μεγαλο μπραβο για τους δημιουργους του blεδιog.Iσως για τους μεγαλυτερους να μην εχει τοσο σημασια αλλα για τους μικροτερους που εκολαπτονται εναι οτι καλυτερο.Ασχετα τωρα απο τις αποψεις και ισως καποιες μικρες αντιγνωμιες σε καποια θεματα,νομιζω οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα οσο καποιοι 8ελουν να περασουν οτι ειναι.Ο δημος μας την τελευτεα περιοδο εχει κανει σπουδαια αλματα και αυτο ειναι ορατο απ ολους και σιγουρα αυτο οφειλετε στα σημερινα πρωσοπα ασχετως σε ποιο κομμ. χωρο ανηκουν.Καποιοι σιγουρα θα εχουν αντιθετη αποψη αλλα δεν μπορει κανεις να παραβλεψει τισ πραξεις τα εργα και την εξελιξη,εκτος αν θεματα οπως το κλαδεμα καποιον δεντρων ειναι απλα μια αφορμη.Ασ δουμε ξεκαθαρα τα πραγματα και ασ βοηθησουμε ολοι το δημο μας να φερει σε περας το πλανο και το σχεδιο ποθ εχει οραματιστει..............ειναι καθηκον μας,το χρωσταμε σε μας και τα παιδια μας.

κατοικος Κιβεριου.

Κιβέρι - Αναμνηστικά


Με αυτό τον τίτλο ο Χορευτικός Όμιλος Κιβερίου παρουσίασε το καλοκαίρι του 1990 μια ενδιαφέρουσα έκθεση. Φωτογραφίες από το 1875 έως τη δεκαετία του 1960, παράσημα, έπαινοι, προικοσύμφωνα, προσωπικά ημερολόγια από τον πόλεμο του 1920, αντικείμενα που είχαν μείνει παραπεταμένα σε κάποια κατώγια.

Με πολύ γούστο και αγάπη, ωραία τοποθέτηση του υλικού που έκανε ο ΧΟΚ πέτυχε να αισθάνεται ο επισκέπτης μια ζεστασιά παρ’όλη τη νοσταλγία και τους προβληματισμούς. Η Χριστίνα Καρκούλη γράφει στο βιβλίο των εντυπώσεων:»Χρειάστηκε πολύ μεράκι και πολλή υπομονή για να συγκεντρωθούν και να εκτεθούν κατάλληλα όλα αυτά τα τεκμήρια 100 χρόνων ζωής του Κυβερίου. Προετοιμασίες γάμων, κηδείας, πανηγύρια, σκηνές από τη σχολική και καθημερινή ζωή του χωριού ξαναζωντανεύουν μέσα από την τόσο καλοστημένη έκθεση και μας χαρίζουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν μας, στις ρίζες μας. Το μπράβο και το ευχαριστώ είναι πολύ φτωχά». Η αρχαιολόγος Ε.Αθανασοπούλου γράφει: «Μπράβο σας, πολύ καλή προσπάθεια, ελπίζω κι άλλο σύλλογοι στις περιοχές Αργολίδας να σας μιμηθούν»
Ο Παναγιώτης Κοδέλας λέει: «Μια ολόκληρη ιστορία ενός χώρου σε ένα χώρο. Η ιστορία μας. Θερμά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια σας.»
«Κοιτάζοντας αυτή την έκθεση βλέπεις πως πέρασε ένας αιώνας. Μια ζωή. Δεν μπόρεσα μα ξεχωρίσω αν ήταν αιώνας ή αστραπή – αλλά: «τα μαύρο μαλλιά άσπρισαν, τα μελίγγια βούλιαξαν, τα μάτια θάμπωσαν». Συγχαρητήρια για την προσπάθεια στους πρωτεργάτες και εύχομαι να είναι η αρχή για κάτι καλύτερο, εάν υπάρχει αυτό, και να τους θυμίσω μια Κρητική μαντινάδα: Σαν τη λογιάσεις μια δουλειά όρτσα να μη φοβάσαι». Κ.Ν.Σούρσος
Πολλά συναισθήματα, προβληματισμοί και μηνύματα γράφτηκαν σ’αυτό το βιβλίο. Αλλά ας δούμε τι έγραψαν οι νέοι, τα παιδιά του Κιβερίου. ‘Συγχαρητήρια γι’αυτή την έκθεση που διοργανώσατε. Ήτανε κάτι πρωτόγνωρο για το χωριό μας. Μ’αυτή την προσπάθειά σας μας κάνετε να γνωρίσουμε την καθημερινή ζωή του παλιού Κυβερίου. Αυτή η έκθεση μας δίδαξε πολλά. Σας ευχαριστούμε θερμά» Καρκαλάτος Σωτήριος – Καρκούλης Δημ. – Νότα Γεωργοπούλου. «Συγχαρητήρια για την έκθεση. Ήτανε πολύ ωραία» Ελένη Κρίγγου – Νίκος Παναρίτης – Δήμητρα Παναρίτη – Στέλιος Καρκαλάτος. «Θέλω να συγχαρώ τον Χορευτικό Όμιλο για τη μεγάλη προσπάθεια του να γίνει αυτή η έκθεση και για τον κόπο που έκανε να μαζέψει όλο αυτό το υλικό» Φώντας Γκίκας. «Αυτή η έκθεση μας κάνει περήφανους» Άρτεμη Λέκα – Μαρία Κοτανίδου
Η Κούλα, ο Δημήτρης, η Χαρίκλεια, η Στέλλα, η Δάφνη και άλλα παιδιά που αγάπησαν την έκθεση και δούλεψαν γι’αυτήν με τόση προθυμία.
‘Ήτανε τόσο συγκινητικό. Όλο το χωριό συμμετείχε. Ανοίξανε συρτάρια, κασέλες, μπαούλα και αποθήκες να ξεθάψουν και να ζωντανέψουν πράγματα ξεχασμένα.
Αλλά «το να θυμάσαι τα παλιά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» γράφει η Λέλα Ζορέγκου, Φίλη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Πηγή: «Ελλέβορος», Άργος, Φθινόπωρο 1991, σελ. 65-67

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Τραγούδια Κιβεριώτικα

Τραγούδι όταν έπιαναν τα προζύμια για την πίττα του γάμου

Ψηλό λιγνό είν’το κόσκινο
Ψηλό σαν κυπαρίσσι
Ψηλός λιγνός είν’ο γαμπρός
Που διάλεξε τη νύφη.
Γαμπρέ μου ποιος σου τάπιασε
Τα πρώτα σου προζύμια
Οι γονείς μου μου τα πιάσανε
Τα πρώτα τα προζύμια


Καντάδα

Όταν περνάς τη γειτονιά
Νοήματα δε θέλω
Στραβά το καπελάκι σου
Κι εγώ καταλαβαίνω
Ψηλά τα παραθύρια σου
Σαν καραβιού κατάρτια
Άπλωσε τα μαλλάκια σου
Να κάνω σκαλοπάτια


Μοιρολόγια

Εμείς δουλειά δεν είχαμε
Στο σπίτι σου να ρθούμε
Μας είπαν ότι ήσουν άρρωστος
Κι ήρθαμε να σε δούμε
Πούσουν εχθές
Που ήσουν προχθές
Που είχα τα μάτια ανοιχτά
Τα χέρια μου λυμένα
Ποιος πλούσιος επέθανε
Και πήρε βιός μαζί του
Τρεις πήχες σάβανο
Να ντύσει το κορμί του.

Πηγές: «Λαϊκή Παράδοση – Σύγχρονη Ζωή», Τ.Ε.Λ. Άργους 1995-6
«Λαογραφικά της Αργολίδας», Κώστας Σεραφείμ, Αθήνα 1981

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΠΕΡΙ ΠΕΥΚΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Επειδή οργιάζει η παραφιλολογία σχετικά με την κοπή των πεύκων και υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για το αν θα πρέπει να κοπούν ή όχι και για να μην φτάσουμε στο σημείο να .....αρπαχτούμε και στα χέρια, καλό θα είναι να βγει μία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Δήμου Λέρνας που να ενημερώνει τους κατοίκους του Κιβερίου – και όχι μόνο – για ποιό λόγο έχει προταθεί η κοπή των πεύκων.

Αν χρειαστεί, ας γίνει και μία ενημερωτική συγκέντρωση γιατί πιστεύω ότι μόνο ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ενεργός πολίτης.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Κάτοικος Κιβερίου

Άποψη αναγνώστη

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΑΝΩΡΩΠΙΝΑ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΣΟΚΙΚΟΙ Ή ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΧΟΡΑΝΕ ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ (ΕΚΛΟΓΕΣ) ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ.ΑΣ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ,ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ................ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ.
με τις λιγοστες γνωσεις που εχω και οσο την ουσια του προβληματος γνωριζω.

ΦΙΛΙΚΑ, ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ

Ο Χορευτικός Όμιλος Κιβερίου ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την εκμάθηση και την διατήρηση των
παραδοσιακών χορών της πατρίδας μας, την οργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά
και την συμμετοχή του σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του και ο σημερινός Πρόεδρος κ. Χρήστος Γκίκας, η κ. Μάγδα Γάτσιου, η κ. Κική Σούρσου, η κ. Γιάννα Κλησιάρη, η κ. Βίκυ Γκίκα, η κ. Ελένη Νταβέλου, η κ. Τασία Τσακίρη, η κ. Άντζελα Ρουμελιώτη, ο κ. Νικόλαος Νάστας κ.α.

Διατηρεί τέσσερα τμήματα χορού, αρχίζοντας από την ηλικία των προνηπίων και σήμερα αριθμεί
60 παιδιά περίπου.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Ομίλου είναι και η κατασκευή παραδοσιακών στολών για τις
ανάγκες του καθώς και η διατήρηση ενός τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων.
Στόχος επίσης είναι να λειτουργήσει και Θεατρικό τμήμα στο μέλλον.


Στις δραστηριότητες του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται και :

Ετήσια εκδήλωση / παράσταση με ταυτόχρονη παρουσίαση χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδας
από τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου.

Ετήσια τριήμερη εκδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με την συμμετοχή κατοίκων του Κιβερίου.

Ετήσια μονοήμερη εκδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ετήσια εκδήλωση/κοπή πίττας.

Οργάνωση διαγωνισμού γλάστρας για τους κατοίκους του Κιβερίου με ταυτόχρονη παρουσίαση
χορών και τραγουδιών με θέμα την άνοιξη.


Διεύθυνση : ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ
ΚΙΒΕΡΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, Τ.Κ. 21200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6946 500211


Σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο :

Πρόεδρος : κ. Χρήστος Γκίκας
Αντιπρόεδρος : κ. Άσπα Αραχωβίτη
Γεν. Γραμματέας : κ. Σόνια Ταντάρου
Ειδ. Γραμματέας : κ. Κική Τσολάκη
Ταμίας : κ. Μαρία Κάτσουδα
Μέλος : κ. Μαρία Μπούντου
Μέλος : κ. Μέντη Σταυροπούλου

Της φυλακής τα σίδερα...


ΑΝ ΤΟ ΚΙΒΕΡΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α 10 ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ
ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ.
1 στους 99 Αμερικανούς στη φυλακή!!!
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση,

(http://www.huffingtonpost.com/2008/02/28/recordhigh-ratio-of-amer_n_89068.html)

στην Αμερική περισσότεροι από 1 στους 100 ενήλικες είναι στη φυλακή.

H έκθεση αναφέρει ότι 2.319.258 Αμερικανοί (από σχεδόν 230 εκατομμύρια ενήλικες) ήταν στη φυλακή στις αρχές του 2008.

Δηλαδή, 1 στους 99,1 ενήλικες.

Οι στατιστικές γίνονται πιο τρομακτικές αν δει κανείς κάποιες ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για άτομα ηλικίας μεταξύ 20-34, 1 στους 30 είναι στη φυλακή.

Για τους έγχρωμους άντρες σε εκείνη την ομάδα ηλικίας ο αριθμός είναι 1 στους 9.

Και οι 50 πολιτείες μαζί ξόδεψαν περισσότερα από $49 δισεκατομμύρια για το σωφρονιστικό σύστημα πέρυσι, σε σύγκριση με τα $11 δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν 20 χρόνια πριν. Το ποσοστό αύξησης για τις δαπάνες των φυλακών είναι έξι φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι για τα έξοδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τέσσερις πολιτείες - Βερμόντ, Μίτσιγκαν, Όρεγκον και Κοννέκτικατ - τώρα ξοδεύουν περισσότερα για το σωφρονιστικό σύστημα από ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Καλά τους έκανε ο Michael Scofield και δραπέτευσε...