Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Οι γυναίκες της Αργυρώς

Η αναδρομική έκθεση της Αργυρώς Καρύμπακα στον Πειραιά

Την Αργυρώ Καρύμπακα τη γνωρίζουμε περισσότερο ως γλύπτρια. Κοντά πέντε δεκαετίες τώρα σμιλεύει την πέτρα, το μάρμαρο αλλά και το ξύλο, δημιουργώντας ανθρωπόμορφα έργα, συνήθως γυναικείες μορφές και κεφάλια. Στη μεγάλη της έκθεση όμως, που παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου στον πολυχώρο «Απόλλων» της νομαρχίας Πειραιά, κυριαρχεί η ζωγραφική.

«Ζευγάρι», λαδοπαστέλ 1989
Περιλαμβάνει 75 ζωγραφικούς πίνακες της Αργυρώς Καρύμπακα από το 1975 έως σήμερα και 17 γλυπτά από το 1960, στο σύνολο των οποίων κυριαρχεί θεματικά η γυναίκα σε όλες τις υποστάσεις της. Τίτλος άλλωστε της αναδρομικού χαρακτήρα έκθεσης είναι «Γυναίκες, Μουσών Χάριτες».

«Η γλυπτική και η ζωγραφική, σαν δουλειές έκφρασης, μιλάνε μέσα μου το ίδιο. Είναι φορές που δεν ξέρω τι να κάνω απ' τις δύο, γιατί θέλω τόσο πολύ και τις δύο. Ωστόσο, ποτέ μου δεν μπόρεσα, ίσαμε τώρα, να τις συνδυάσω στον ίδιο χρόνο. Η καθεμιά τους, για μένα, κρατάει την αυτονομία της», εξηγεί η καλλιτέχνις.

Με δεκάδες εκθέσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και με σημαντικά της έργα να βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές, η Αργυρώ Καρύμπακα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, παρουσιάζει στον Πειραιά την πολυποικιλότητα του πολύχρονου έργου της.



«Η Ζακλίν», πωρόλιθος, δεκαετία '80
«Με μαγεύει το πορτρέτο, γιατί μέσα από ένα πρόσωπο αναδύεται ένας ολόκληρος κόσμος, είναι ο κόσμος ενός ανθρώπου, ο οποίος γράφεται, βγαίνει στο πρόσωπό του» αναφέρει για τις πηγές της έμπνευσής της. «Σ' όλη μου τη ζωή παρατηρώ πρόσωπα. Αναπαριστώ επίσης ανθρώπινες στιγμές, όπως τη μαμά με το παιδί, στιγμές από την καθημερινότητα, την αληθινή ζωή, αυτά είναι η ουσία».

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε (1953-57) στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Μιχάλη Τόμπρο. Εχει πάρει μέρος σε 50 ομαδικές και 18 ατομικές εκθέσεις. Μέχρι το 199ο δούλευε την πέτρα, υλικό που έβρισκε στην Αίγινα. Από το 1992 ζει και δουλεύει στο Κυβέρι της Αργολίδας, όπου άρχισε να ενδιαφέρεται για την πλαστικότητα και άλλων υλικών, όπως ο γύψος και το ξύλο, κομμάτια από κούφιο κορμό πλάτανου κυρίως. Σε μερικά από αυτά προσθέτει φύλλο χρυσού και απαλές πατίνες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: Πολυχώρος «Απόλλων» Νομαρχίας Πειραιά, Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια, τηλ: 210-4539395 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nomarhiapeiraia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ !!!!!!!
ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΝΙΣΤΙΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΙΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ,ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ,ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ !
ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ