Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008

Έφταιγαν τα πεύκα που ατόνησε οικονομικά το δημοτικό διαμέρισμα Κιβερίου;

Φαίνεται πως ο Δήμος Λέρνας έχει επιλύσει όλα τα προβλήματά του και το μόνο «σημαντικό πρόβλημα» που του απέμεινε είναι η κοπή των πεύκων που φυτεύτηκαν πριν από σαράντα περίπου χρόνια με πρωτοβουλία των γυναικών του τμήματος οικιακών και του πολιτιστικού Συλλόγου που λειτουργούσε εκείνη την εποχή στην πλατεία Κιβερίου με τη στήριξη του υπουργείου Γεωργίας.
Στην ομάδα αυτή των γυναικών του Κιβερίου οφείλονται ακόμα η δεντροφύτευση πάνω στο λόφο του χωριού, ο πρώτος και ουσιαστικός καθαρισμός της παραλίας του Κιβερίου, η απομάκρυνση των αχινών από τη θάλασσα καθώς και κατασκευή της κρεμαστής γεφυρούλας, αλλά και η στήριξη της δημιουργίας του Ερμή Κιβερίου. Έργα τα οποία ανέδειξαν το Κιβέρι και το μετέτρεψαν από ένα μικρό ψαροχώρι σε τουριστική περιοχή. Από κει και μετά οι πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν αλλοίωσαν το χαρακτήρα του και κατέστρεψαν τις φυσικές ομορφιές του.
Πρώτο θύμα της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης υπήρξε η εξαφάνιση των νερόμυλων και ακολούθησαν η κατασκευή της δυτικής προβλήτας και το μπάζωμα της θάλασσας, η καταστροφή των μυκηναϊκών τάφων, τα έργα διευθέτησης του χειμάρρου με την παράνομη κατασκευή του τσιμεντένιου δρόμου μέσα στην εκβολή του όπως και οι παρεμβάσεις στην επιβολή.
Τώρα έρχεται το δημοτικό συμβούλιο Λέρνας και μάλιστα υπό πασοκική ενδυμασία να καταστρέψει τα πεύκα στην είσοδο του χωριού, στο πλαίσιο της πολιτικής της τσιμεντοποίησης του μακαρίτη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Επιστρέφοντας στην καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική του ΄60, η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων συμβούλων, αποφάσισε να κόψει τα πεύκα και να τα αντικαταστήσει με τη τσιμεντένια πεζοδρόμια, με το σκεπτικό ότι «η περιοχή έχει αρκετό πράσινο» από τις πορτοκαλιές δηλαδή!
Αν και η κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων κρίνονται αναγκαίες όχι μόνο για την απόσταση που αποφάσισε το δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για όλη τη διαδρομή που ενώνει το Κιβέρι με τους Μύλους,το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να διατηρήσει τα πεύκα προσφέροντας σκιά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες σε πεζοπόρους, ποδηλάτες αλλά και στους αυτοκινητιστές, αφού τα πεύκα όπως καλύπτουν σήμερα όλο τον δρόμο τους προστατεύουν από τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου.
Φαίνεται πως το ανδροκρατούμενο δημοτικό Συμβούλιο σκέφτεται πολύ πιο οπισθοδρομικά απ ότι τα μέλη του τότε «μορφωτικού Συλλόγου Κιβερίου».Πηγή : Ανεξάρτητη Εφημερίδα "Αναγνώστης Πελοποννήσου"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tο πράσινο και η περιποίηση του είναι δείκτης όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και πολιτισμού ενός τόπoυ αλλά από ότι φαίνεται κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.