Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Κιβέρι - Αναμνηστικά


Με αυτό τον τίτλο ο Χορευτικός Όμιλος Κιβερίου παρουσίασε το καλοκαίρι του 1990 μια ενδιαφέρουσα έκθεση. Φωτογραφίες από το 1875 έως τη δεκαετία του 1960, παράσημα, έπαινοι, προικοσύμφωνα, προσωπικά ημερολόγια από τον πόλεμο του 1920, αντικείμενα που είχαν μείνει παραπεταμένα σε κάποια κατώγια.

Με πολύ γούστο και αγάπη, ωραία τοποθέτηση του υλικού που έκανε ο ΧΟΚ πέτυχε να αισθάνεται ο επισκέπτης μια ζεστασιά παρ’όλη τη νοσταλγία και τους προβληματισμούς. Η Χριστίνα Καρκούλη γράφει στο βιβλίο των εντυπώσεων:»Χρειάστηκε πολύ μεράκι και πολλή υπομονή για να συγκεντρωθούν και να εκτεθούν κατάλληλα όλα αυτά τα τεκμήρια 100 χρόνων ζωής του Κυβερίου. Προετοιμασίες γάμων, κηδείας, πανηγύρια, σκηνές από τη σχολική και καθημερινή ζωή του χωριού ξαναζωντανεύουν μέσα από την τόσο καλοστημένη έκθεση και μας χαρίζουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν μας, στις ρίζες μας. Το μπράβο και το ευχαριστώ είναι πολύ φτωχά». Η αρχαιολόγος Ε.Αθανασοπούλου γράφει: «Μπράβο σας, πολύ καλή προσπάθεια, ελπίζω κι άλλο σύλλογοι στις περιοχές Αργολίδας να σας μιμηθούν»
Ο Παναγιώτης Κοδέλας λέει: «Μια ολόκληρη ιστορία ενός χώρου σε ένα χώρο. Η ιστορία μας. Θερμά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια σας.»
«Κοιτάζοντας αυτή την έκθεση βλέπεις πως πέρασε ένας αιώνας. Μια ζωή. Δεν μπόρεσα μα ξεχωρίσω αν ήταν αιώνας ή αστραπή – αλλά: «τα μαύρο μαλλιά άσπρισαν, τα μελίγγια βούλιαξαν, τα μάτια θάμπωσαν». Συγχαρητήρια για την προσπάθεια στους πρωτεργάτες και εύχομαι να είναι η αρχή για κάτι καλύτερο, εάν υπάρχει αυτό, και να τους θυμίσω μια Κρητική μαντινάδα: Σαν τη λογιάσεις μια δουλειά όρτσα να μη φοβάσαι». Κ.Ν.Σούρσος
Πολλά συναισθήματα, προβληματισμοί και μηνύματα γράφτηκαν σ’αυτό το βιβλίο. Αλλά ας δούμε τι έγραψαν οι νέοι, τα παιδιά του Κιβερίου. ‘Συγχαρητήρια γι’αυτή την έκθεση που διοργανώσατε. Ήτανε κάτι πρωτόγνωρο για το χωριό μας. Μ’αυτή την προσπάθειά σας μας κάνετε να γνωρίσουμε την καθημερινή ζωή του παλιού Κυβερίου. Αυτή η έκθεση μας δίδαξε πολλά. Σας ευχαριστούμε θερμά» Καρκαλάτος Σωτήριος – Καρκούλης Δημ. – Νότα Γεωργοπούλου. «Συγχαρητήρια για την έκθεση. Ήτανε πολύ ωραία» Ελένη Κρίγγου – Νίκος Παναρίτης – Δήμητρα Παναρίτη – Στέλιος Καρκαλάτος. «Θέλω να συγχαρώ τον Χορευτικό Όμιλο για τη μεγάλη προσπάθεια του να γίνει αυτή η έκθεση και για τον κόπο που έκανε να μαζέψει όλο αυτό το υλικό» Φώντας Γκίκας. «Αυτή η έκθεση μας κάνει περήφανους» Άρτεμη Λέκα – Μαρία Κοτανίδου
Η Κούλα, ο Δημήτρης, η Χαρίκλεια, η Στέλλα, η Δάφνη και άλλα παιδιά που αγάπησαν την έκθεση και δούλεψαν γι’αυτήν με τόση προθυμία.
‘Ήτανε τόσο συγκινητικό. Όλο το χωριό συμμετείχε. Ανοίξανε συρτάρια, κασέλες, μπαούλα και αποθήκες να ξεθάψουν και να ζωντανέψουν πράγματα ξεχασμένα.
Αλλά «το να θυμάσαι τα παλιά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» γράφει η Λέλα Ζορέγκου, Φίλη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Πηγή: «Ελλέβορος», Άργος, Φθινόπωρο 1991, σελ. 65-67

Δεν υπάρχουν σχόλια: