Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Κομποστοποίηση σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης

Το κομπόστ είναι το παλαιότερο και το πιο φυσικό λίπασμα του κόσμου. Μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κήπο. Με κατάλληλο τεμαχισμό, μείξη και αερισμό, τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται δημιουργώντας ένα πολύτιμο λίπασμα.
Εδώ μπορείτε να μάθετε, πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας κομπόστ, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης.

Υλικά για κομπόστ: Οι σωστές αναλογίες

Η κατάλληλη σύνθεση των πρώτων υλών είναι καθοριστική για την ταχύτητα της διαδικασίας αποσύνθεσης και την ποιότητα του κομπόστ. Όσο καλύτερη είναι η αναλογία σε «πράσινα» (= πλούσια σε άζωτο) και «καφέ» (= πλούσια σε άνθρακα) υπολείμματα φυτών, τόσο καλύτερο θα γίνει το κομπόστ και η λιπαντική του ικανότητα.
Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μεγάλες ποσότητες από ένα και μόνο υλικό.

Τα «πράσινα» υπολείμματα φυτώνέχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (N). Τέτοια υλικά είναι π.χ. κομμένα καλλωπιστικά φυτά ή λαχανικά, μαραμένα λουλούδια, φρούτα που έχουν πέσει από το δέντρο κ.λπ. Υπολείμματα από την κουζίνα όπως καφές και τσάι, μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους. Παλιά τρόφιμα. όπως γάλα, ψωμί, τσόφλια αυγών, φλούδες εσπεριδοειδών (εφόσον δεν είναι ψεκασμένες), φλούδες μπανάνας .
Τα «καφέ» υπολείμματα φυτών
εμπλουτίζουν το κομπόστ σας με άνθρακα (C). Πρώτες ύλες είναι τεμαχισμένα κλαδιά από δέντρα, φράχτες και θάμνους. Πριν από τον τεμαχισμό, συγκεντρώστε και φυλάξτε τα κλαδιά χωριστά από τα μαλακά υπολείμματα φυτών.
Συμβουλή: Φροντίστε να έχετε ένα δικράνι πρόχειρο δίπλα στον σωρό με το κομπόστ, για να ανακατεύετε αμέσως τα οργανικά απορρίμματα κουζίνας.
Τι κάνουμε με τα πεσμένα φύλλα?
Στην ιδανική περίπτωση, μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα από το γκαζόν με μια μηχανή κοπής γκαζόν της VIKING με σύστημα αναρρόφησης φύλλων. Έτσι έχετε πολλαπλά οφέλη: Τα φύλλα μαζεύονται ενώ κουρεύετε το γκαζόν. Μέσα στον χορτοσυλλέκτη δημιουργείται ένα αλεσμένο μείγμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας για τα παρτέρια σας ή να το μετατρέψετε σε κομπόστ. Εναλλακτικά μπορείτε να τεμαχίσετε τα φύλλα με έναν τεμαχιστή και στη συνέχεια να τα ανακατέψετε με το κομμένο γρασίδι.


Γρήγορη αποσύνθεση: Τεμαχισμός υλικών με τον τεμαχιστή


Τα τεμαχισμένα υλικά αποσυντίθενται πολύ πιο γρήγορα. Καθώς τα υπολείμματα των φυτών κόβονται, η συνολική τους επιφάνεια αυξάνεται και έτσι διευκολύνεται η επίδραση των μικροοργανισμών. Με τους τεμαχιστές της VIKING τεμαχίζετε χωρίς κόπο όλα τα μεγάλα, ογκώδη, μαλακά και ινώδη υλικά. Με πολλαπλά περάσματα επιτυγχάνεται μια ιδανική ανάμειξη. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ανακατέψετε τα υλικά αργότερα, για την απαραίτητη παροχή οξυγόνου.
Η ιδανική θέση

Η ιδανική θέση για το σωρό του κομπόστ είναι ένα ημισκιερό μέρος, προστατευμένο από τον αέρα και αρκετά ευρύχωρο για να μπορείτε να συλλέξετε, να ξεχωρίσετε, να αλέσετε και να σωρεύσετε τα υλικά. Ακόμα καλύτερα, αν εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαθέτει επίσης μια παροχή νερού και μια πρίζα, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι και τον λαχανόκηπο. Ο χώρος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο, καλύτερα ακόμα τριών χωριστών σωρών από κομπόστ. Για κάθε σωρός χρειάζεται:
δοχείο συλλογής για οργανικά υπολείμματα
δοχείο κομποστοποίησης για την αποσύνθεση
δοχείο για το έτοιμο κομπόστ
Τα δοχεία κομποστοποίησης πρέπει να έχουν χωρητικότητα περίπου 1 κ.μ., ώστε στο κέντρο τους να μπορεί να αναπτυχθεί η κατάλληλη θερμότητα αποσύνθεσης η οποία, με τη σωστή σύσταση του μείγματος και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει τους 70º C. Αν η κομποστοποίηση γίνεται με τον σωστό τρόπο, δεν θα έχετε καμία ενόχληση από δυσοσμίες ή ζωύφια.
Δοχεία κομποστοποίησης του εμπορίου

Πλεονέκτημα: Χρειάζεται μόνο λίγο χώρο. Χάρη στην κλειστή κατασκευή, σπάνια πέφτει η θερμοκρασία. Το κομπόστ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα από τα ανοίγματα που υπάρχουν κοντά στο έδαφος.
Σημεία προσοχής: Μεγαλύτερη τιμή αγοράς. Οι κλειστές κατασκευές χρειάζονται πιο εντατικό έλεγχο της αποσύνθεσης. Απαιτείται αερισμός και ρύθμιση της υγρασίας.
Δοκιμή ωρίμανσης για κομπόστ
Η κομποστοποίηση – η μετατροπή οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμο φυσικό λίπασμα – είναι μια διαδικασία αποσύνθεσης. Καλό κομπόστ επιτυγχάνεται μόνο εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός. Κατά τη δημιουργία ενός νέου σωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα παλιού κομπόστ για να διευκολυνθεί η εκκίνηση της διαδικασίας αποσύνθεσης.
Συμβουλή: Όταν χρησιμοποιείτε αλεσμένο υλικό, δεν χρειάζεται προσθήκη παλιού κομπόστ.
Η διαδικασία κομποστοποίησης αποτελείται από τρεις φάσεις.
Φάσηαποικοδόμησης
Φάσημετατροπής
Φάσηωρίμανσης
Κατά τη φάση αποικοδόμησης (διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων), οι μύκητες και τα βακτηρίδια αρχίζουν να αποσυνθέτουν την κυτταρίνη
Συμβουλή: Για την εκκίνηση της διαδικασίας απαιτείται θερμοκρασία τουλάχιστον 40 ºC, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε σωστό μείγμα.

Έτσι ελέγχετε την καταλληλότητα του κομπόστ για τα φυτά σας:
Γεμίστε ένα δοχείο με μείγμα από 50% χώμα και 50% κομπόστ. Ρίξτε σποράκια καρδάμου. Αν το κάρδαμο φυτρώνει γρήγορα και χωρίς να παίρνει μπλε χρώμα, τότε το κομπόστ σας είναι εντάξει. Αν η ανάπτυξη δεν είναι καλή ή παρουσιάζονται βλάβες στα φύλλα, τότε το κομπόστ είναι κατάλληλο μόνο για άλεσμα και διασπορά.
Οικολογική λίπανση με κομπόστ

Σε αντίθεση με την τύρφη, το κομπόστ εμπλουτίζει το έδαφος με τις θρεπτικές ουσίες που έχει χάσει. Το κομπόστ περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις σωστές αναλογίες, αν και σε μικρότερες ποσότητες από τα πλήρη λιπάσματα του εμπορίου. Το έτοιμο κομπόστ δεν είναι χώμα. Πρέπει να αναμειχθεί με το χώμα του κήπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: