Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ PRESS.GR - ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGERS

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.


1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

2 σχόλια:

roudi είπε...

http://pitsirikos.blogspot.com/2008/02/blog-post_1330.html


Τρίτη, Φεβρουάριος 26, 2008

Λούμπεν

Έχω μερικές απορίες: τι σχέση έχουν τα δυο απειλητικά –και βλακώδη- ανώνυμα μέιλ που ισχυρίζεται πως έλαβε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» με το Press-Gr; Δεν θα μπορούσε να τα έχει στείλει ο οποιοσδήποτε; Δηλαδή, αν εγώ λάβω ένα ανώνυμο μέιλ από κάποιον που υποστηρίζει πως είναι υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα το πιστέψω; Πώς θα συνδεθούν τα ανώνυμα σχόλια εναντίον του δημοσιογράφου στο Press-Gr –που θα μπορούσε να τα έχει γράψει ακόμα και ο ίδιος- με τα απειλητικά μέιλ; Αυτός που ζητούσε χρήματα από τον δημοσιογράφο πώς ήξερε και τα δυο του μέιλ; Μήπως ήταν φίλος του; Μήπως ήταν ο ίδιος; Γιατί αυτός που έστειλε τα μέιλ και ζητούσε χρήματα σταμάτησε να στέλνει μέιλ; Δεν τα ήθελε τα χρήματα πια; Γιατί o δημοσιογράφος δεν απάντησε στον εκβιαστή πως θα του δώσει τα χρήματα ώστε να συμφωνήσει με την αστυνομία και να τον παγιδέψουν; Μήπως επειδή κανείς ποτέ δεν ζήτησε πραγματικά χρήματα και δεν εκβίασε τον δημοσιογράφο αλλά το μόνο που χρειαζόταν ο δημοσιογράφος ήταν αυτά τα δυο μέιλ για να στηρίξει το επιχείρημά του; Μήπως αυτός ήταν ο τρόπος για να πειστεί η Google πως είχαν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών για το Press-Gr; Μήπως ο δημοσιογράφος είχε ήδη κάνει συμφωνία με υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο και πρώην συνάδελφό του; Μήπως ο στόχος ήταν το Press-Gr και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα; Μήπως τώρα στόχος είναι η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο; Γιατί ο δημοσιογράφος έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας; Τι ανοησίες είναι αυτές που γράφει ο δημοσιογράφος για το πλαστό βίντεο της υπόθεσης Ζαχόπουλου; Αφού όλοι ξέρουν πως το έφτιαξε ένας φοιτητής στη Βρετανία για να γελοιοποιήσει τα ήδη γελοιοποιημένα ελληνικά ΜΜΕ. Και κάτι ακόμα: αυτό το «Λούμπεν ενημέρωση» που έχει το «Βήμα» στο πρωτοσέλιδό του, ας το κρατήσει καθημερινά – χαρακτηρίζει απόλυτα την εφημερίδα.

roudi είπε...

Ασυδοσία = ελευθερία

"Ασυδοσία είναι το άλλο όνομα της ελευθερίας. Συνήθως το χρησιμοποιούν οι εχθροί της, για να τη συκοφαντήσουν και να την καταστείλουν. Τα μπλογκ -δηλαδή η δυνατότητα κάθε ανθρώπου να γίνει εκδότης του εαυτού του- είναι η μεγαλύτερη δημοκρατική κατάκτηση στην ιστορία. Στα 100.000.000 ιστολόγια σίγουρα θα υπάρχουν και ελάχιστα ρυπαρογραφικά ή συκοφαντικά, όπως υπάρχουν και ανάμεσα στα έντυπα. Πρότεινε κανείς να καταργηθούν ή να λογοκρίνονται τα έντυπα; Σε περιπτώσεις ανομίας, η ανωνυμία των μπλόγκερ εύκολα αίρεται και μπορούν πάντα να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι. Δεν χρειάζεται άλλη νομοθεσία ούτε έκτακτα μέτρα».
Νίκος Δήμου