Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ένας δήμος χωρίς σκουπίδια: Όνειρο ή εφικτή πραγματικότητα;

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου αλλά και προηγούμενο post της Renata σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού θα θέλαμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για
ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο μας. Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα ¨ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ¨ της Αιτωλοακαρνανίας και αφορά το
πλάνο δράσης του Δήμου Θεστιεων για την διαχείριση των
αποβλήτων.
Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του Δήμου Θεστιεων ( πληθυσμιακά δυο φορές περίπου μεγαλύτερου από το Δήμο Λερνας) να ανοίξει λίγο τα μάτια εμάς των πολιτών και πάνω απ΄ όλα βεβαίως τα μάτια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αργολίδας.
Γιατί η υπόθεση ¨σκουπιδια¨ στο νομό μας είναι εξαιρετικά οδυνηρή , ενώ την ίδια ώρα η ανακύκλωση παραμένει κενό γράμμα.

Με κεντρικό σύνθημα ¨Η ανακύκλωση είναι η μόνη λύση¨ ο δήμος προχωρεί στην υλοποίηση των παρακάτω στόχων.

1. Πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων με ανακύκλωση: Μπαταριών,
χαρτιού, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και κομποστοποιηση οργανικών αποβλήτων.

2. Ειδική Υπηρεσία Καθαριότητας ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨

3. Δημιουργία πράσινων περιοχών

4. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ. (Χώροι ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων)

5. Δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης

6. Μέτρα και καμπάνια εναντία στο πλαστικό.



ΣΤΟΧΟΣ 1ος: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Α. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ μέσα από τα σχολεία του δημου, καθως και από διάφορα αλλά καταστήματα
Τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση του δήμου
Σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης χαρτιού ο δήμος ξεκινά την ανακύκλωση χαρτιού από τα σχολεία. Η τοποθέτηση του ανακυκλώσιμου χαρτιού θα γίνεται σε ταχυδρομικούς σάκους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και περιοχή η οποία θα αποτελέσει χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία.
Η περιοχή αυτή θα χαρακτηριστεί ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ΄΄ όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Β.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Ο Δήμος ήρθε σε επαφή με την εταιρεία Α.Φ.Η.Σ Α.Ε. και εντος των ημερών θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία (καταστήματα και σχολεία) , ειδικοί κάδοι- κύλινδροι για την συλλογή των οικιακών μπαταριών , όπου οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να πετούν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες τους, των οποίων η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τους στο περιβάλλον , εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Η εταιρεία αναλαμβάνει την περισυλλογή του περιεχομένου των ειδικών κυλίνδρων χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.



Γ.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Ο Δήμος μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αναλαμβάνει την περισυλλογή των πάσης φύσεως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ειδικά containers, τα οποία θα προμηθεύσει στο Δήμο η εν λογω εταιρεία. Στη συνέχεια η εταιρεία αναλαμβάνει την μεταφορά των containers σε δικό της χώρο ώστε να προβεί στην ανακύκλωση. Η περισυλλογή των μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα γίνεται με ειδικό αυτοκίνητο του Δήμου από την υπηρεσία ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨ στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες τηλεφωνικά.
Για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές (λαμπτήρες κλπ) θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία που θα επιλέξει ο Δήμος ειδικοί κάδοι στους οποίους οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να τις τοποθετήσουν.

Δ.ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κομποστοποιηση των οργανικών αποβλήτων με τη μέθοδο BIOUMICA με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG III ( πιλοτικό πρόγραμμα ) . Συνεργαζόμενη χώρα η Ιταλία.
Τα οργανικά απόβλητα που θα συγκεντρώνονται για ανακύκλωση (κομποστοποιηση)
Ενδεικτικά είναι τα άχρηστα οπωροκηπευτικά, υπολείμματα τροφών, ξερά φύλλα , υπολείμματα από αγροκαλλιέργειες κλπ.
Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα είναι υψηλής ποιότητας οργανικό λίπασμα το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στους αγρότες της περιοχής.

ΣΤΟΧΟΣ 2ος : Ειδική Υπηρεσία Καθαριότητας

Προβλέπεται η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Καθαριότη τας με τον τίτλο – σύνθημα
¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨. Αυτοκίνητο του Δήμου που θα φέρει στις πλευρές του όλα τα στοιχεία της υπηρεσίας αυτής θα διέρχεται μετά από τηλεφωνική κλήση από όλες τις γειτονιές και θα συλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα και ταυτόχρονα δημιουργείται μια γραμμή επικοινωνίας με τον τίτλο ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ΄΄.

ΣΤΟΧΟΣ 3ος : Αποκατάσταση ΧΑΔΑ.

Αφορά στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και μεθόδους μείωσης των απορριμμάτων ούτως ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων .Η αποκατάσταση αυτή συνδέεται με την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.


ΣΤΟΧΟΣ 4ος : Δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.

Αφορά σε δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
-Έκδοση του Κανονισμού Καθαριότητας υπό μορφή εντύπου σε μικρό σχήμα ώστε να είναι εύχρηστο και αποστολή σε όλα τα σπίτια.
-Συνοπτικό κείμενο υπό μορφή φυλλαδίου το οποίο θα περιλαμβάνει :
α) Επιγραμματική αναφορά στην πολιτική και τους στόχους του δήμου,
β) Βασικές οδηγίες προς τους δημότες και υπόμνηση των υποχρεώσεων τους,


γ) Μηνύματα – συνθήματα που θα ευαισθητοποιούν και θα παροτρύνουν για την ενεργό συμμετοχή στην υπόθεση της καθαριότητας,
δ) Την ανακοίνωση της ειδικής υπηρεσίας καθαριότητας με το σύνθημα ¨μ’ ένα τηλεφώνημα καθάρισες¨ καθώς και την ανακοίνωση του τηλεφωνικού αριθμού ως ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.
-Δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον τσαντών (με πανί η άλλο υλικό ) και καμπάνια εναντίε στη πλαστική σακούλα. Η τσάντα θα αποσταλεί σε όλα τα σπίτια του Δήμου προκειμένου να προτρέψει τους δημότες να μη χρησιμοποιούν πλέον πλαστικές σακούλες.
-Για όλα τα παραπάνω που αφορούν κυρίως στην Ανακύκλωση και Κομποστοποιηση θα επιλεγούν κατάλληλες περιοχές και εκεί να συγκεντρωθούν οι σχετικές δράσεις. Για λόγους δε επικοινωνιακούς και προβολής των δράσεων αυτών οι περιοχές αυτές θα ονομαστούν
΄΄ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ΄΄ , όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις για το περιβάλλον και εκπαίδευση των μαθητών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Ρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσπιών πως ο ΄΄μικρος΄΄ Δήμος

α) θα πετύχει εκεί που άλλο απέτυχαν παταγωδώς ;
και
β) που θα βρει τα λεφτά για το τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων;

Παραθέτουμε τις απαντήσεις του:
-Το όχημα είπε το αγοράζει μέσω του ΄΄Θησεας΄΄
-Η χωροθέτηση των πράσινων περιοχών δεν έχει κόστος
-Η ΄΄πράσινη γραμμή ΄΄ απλώς διατίθεται
-Τα ενημερωτικά έντυπα θα τυπωθούν… όπως τόσα και τόσα έντυπα
-Για τις πάνινες τσάντες που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες έκλεισε μια καλή συμφωνία με βιοτεχνία. Με άλλα λόγια το κόστος δεν είναι μεγάλο. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, συντονισμός και πίστη στο ίδιο το εγχείρημα. Αν ο Δήμος το καταφέρει, πράγμα που ολόψυχα ευχόμαστε θα γίνει ο πρώτος ΄΄ δημος χωρίς σκουπιδια ΄΄. Και θα πρέπει αυτό να παραδειγματίσει όλους τους υπόλοιπους.
Πρέπει όμως και οι δημότες να ανταποκριθούν. Στο δικό τους χέρι είναι. Οι μαθητές είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν με θέρμη. Οι υπηρεσίες του Δήμου επίσης.


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ…

2 σχόλια:

Κιβεριώτισσα είπε...

Πολύ καλό το άρθρο!! Συγχαρητήρια! Νομίζω πως για να γίνει μια τέτοια κίνηση στο Δήμο και για να έχει θετικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προεργασία. Όχι μόνο από υλικής πλευράς, που από ότι φαίνεται από το άρθρο δεν είναι και κάτι το τόσο τρομερό, αλλά από την πλευρά της ενημέρωσης των δημοτών. Συμφωνώ ότι η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίσει από το σχολείο με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά αλλά με τους μεγάλους τι γίνεται? Είμαι σίγουρη ότι πολύ θα αντιδράσουν και θα σαμποτάρουν την κίνηση. Είτε από βλακεία είτε από έλλειψη ενημέρωσης. Και βέβαια δεν ξέρω όμως κατά πόσο ο Δήμαρχος Θα ήθελε να ρισκάρει να επενδύσει σε κάτι το οποίο θέλει πολύ χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμά του και αν…….

Fondeus είπε...

Nομίζω οτι:
ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
και
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.